8 Aralık 2014 Pazartesi

History 'i daha etkili kullanma yöntemi : HISTCONTROL


   HISTCONTROL değişkeni ile history'inizin nasıl tutulacağını kontrol edebilirsiniz. Mesela history'de duplicate (kendini tekrarlayan) komutlara izin vermek istemeyebilirsiniz, ya da başında space (boşluk) olan komutları history'de görünmesin isteyebilirsiniz. Tüm bunları HISTCONTROL değişkeni ile sağlamak mümkün.
 
    History'de duplicate kayıt olmasını istemiyorsak ignoredups flagını kullanabiliriz. Bazı durumlarda da history'de yazdıklarımızın görünmesini istemeyebilirsiniz . (Ben gene de şeffaflıktan yanayım :)) Mesela interaktif bir şifre değiştirme işlemi yerine tek bir komutta şifre değişiklik işlemi yapacağımız durum buna örnek olabilir. Bu gibi durumda da ignorespace flagını kullanabiliriz.
   
    İster kendi kullanıcımızın ~/.bashrc dosyasına aşağıdaki gibi echo komutuyla HISTCONTROL=ignoredups ya da HISTCONTROL=ignorespace satırlarını ekleyebiliriz. Tüm kullanıcılar için geçerli olmasını istersek de /etc/bash.bashrc dosyasına ekleyebiliriz.
     

ignoredups
   $ echo "HISTCONTROL=ignoredups" >>~/.bashrc
    $ echo "HISTCONTROL=ignoredups" >>/etc/bash.bashrc

ignorespace
   $ echo "HISTCONTROL=ignorespace" >>~/.bashrc
    $ echo "HISTCONTROL=ignorespace" >>/etc/bash.bashrc


Logout yapıp tekrar login olduktan sonra arka arkaya yazdığımız herhangi bir komutun historyde 1 kez yazıldığını ,aynı şekilde başında boşluk olan komutun da hiç historyde yazmadığını göreceksinizdir.

Kolay gelsin





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder